Novinář v popkultuře: Zataženo, občas trakaře

Půvabná usměvavá meteoroložka Samantha „Sam“ Sparks plná elánu se představila v americkém animovaném filmu Zataženo, občas trakaře (Cloudy with a Chance of Meatballs) z roku 2009. Upřímnou snahou a zápalem pro svou práci se jí podařilo dokázat, že může být něčím víc, než jen ozdobou televizní obrazovky a předmětem zájmu hlavního hrdiny příběhu. Animovaný film tak nenápadně reflektuje stále aktuální téma postavení novinářek v redakcích.

Sam Sparks se odmala nadšeně zajímala o vědu o počasí. Na dívku byla prý až překvapivě chytrá. Oproti ostatním vrstevníkům si místo hraček přála dostat radar Doppler 2000 Turbo. Kvůli svým zálibám i uhlazenému vzhledu svědomité školačky se stávala terčem posměchu a šikany. Vnější image a vystupování proto změnila, aby tolik nevyčnívala a zbavila se nechtěné negativní pozornosti. Vášeň pro zkoumání atmosférických jevů jí ale zůstala, a dokonce ji o mnoho let později přivedla až na místo rosničky v jedné z newyorských televizních stanic. Jak sama řekla, nebylo snadné takovou pozici získat. Bohužel ovšem nevěděla, že kolegové na ní prakticky jako to jediné důležité vidí veselou povahu a hezkou postavu, nikoliv profesní kvalifikaci.

Pro stále mladou a nezkušenou Sam představoval průlom vyslání z redakce do terénu na ostrůvek Swallow Falls v Atlantském oceánu. Doprovod, kameramana i veškerou technickou oporu pro zajištění spojení s pevninou jí dělal pouze málomluvný společník Manny. Vysílala odtud pravidelné živé vstupy o počasí do celostátního zpravodajského vysílání moderovaného sebestředným a ne příliš profesionálním moderátorem Patrickem Patricksonem. Zároveň, možná částečně nevědomě, plnila vylepšovala mediální obraz místnímu starostovi, který byl v příbuzenské přízni s jejím nadřízeným.

Samin entuziasmus z rozjíždějící se kariéry narušil prvotní neúspěch. Při svojí živé televizní premiéře se vlivem nervozity i vnějších okolností ztrapnila a působila popleteně, zmateně a ne tak profesionálně, jak by si přála. Její dlouholeté úsilí nebylo daleko od toho, aby přišlo vniveč. Frustrace spolu se strachem z výpovědi a pocitem zklamání se nicméně brzy ztratily, když Swallow Falls začaly potkávat nevídané, bizardní meteorologické jevy – z nebe pršící jídlo. Dokumentování a nápadité komentování senzace těchto rozměrů Sam pomohlo nejen napravit reputaci, ale rovněž získat určitý věhlas a nabýt sebevědomí před kamerou. Po určité době se dostala na obrazovky po celém světě.

Sam na onom výjimečném ostrůvku zůstala, v určitém slova smyslu tam našla samu sebe. Zvyšovala mu svým meteorologickým zpravodajstvím, plným chytrých dvojsmyslů, rýmů či slovních hříček s tematikou jídla, popularitu až do chvíle, kdy se tamější počasí změnilo v nekontrolovatelnou hrozbu. Tehdy učinila rozhodnutí využít veškerého svého umu, vynalézavosti, znalostí i dosaženého vlivu k varování a záchraně planety před rizikem zkázy.

Přidat komentář